Nem minden tea a szó valódi értelmében vett tea. Csak a kínai tea növény (Camellia Sinensis) leveleiből készült italok tekinthetők valódi teának. Ezek a feldolgozás típusa szerint fekete, zöld és fehér színűek. A tea kifejezés azonban mára nagyon általánossá vált, és más, nem tea alapú italokra is használják, mint például a paraguayi mate (mate) vagy a köpenyföldi teanövény (rooibos).
Fekete teák
A tealevelekből nyert valódi teák közül a legismertebb, a fekete tea jellegzetes barna vagy vöröses színű, kesernyés ízű, amelyet a hosszú oxidáció során nyer. Tagadhatatlan előnye a hosszú eltarthatóság. Míg a zöld tea már feldolgozás után egy évvel veszíteni kezd a tulajdonságaiból, addig a fekete tea több évig megőrzi azokat. Jellemzője a magas teintartalomnak (a teában lévő koffein) köszönhető élénkítő hatása.
A legfinomabb fekete teák az indiai Darjeeling régióból, Assamból, Sri Lankáról, Nepálból és Kínából (Yunnan és Anhui tartományok) származnak. A nagyra becsült Darjeeling Nyugat-Bengáliában honos, és a betakarítási időszak szerint tovább osztható első, köztes, második és őszi szüretre. Általánosságban elmondható, hogy minél későbbi a szüret, annál teltebb és erősebb az íz.
A sötét Pu erh tea a kínai Yunnan tartományból származó teára utal, amelyet a nagyobb tengerszint feletti magasság és az éghajlat jellemez. A Pu erh teák sötétebb színűek és erősebb földes ízűek. Többféle főzet is készíthető belőlük.
Zöld teák
A zöld teák nagy csoportja magában foglalja a kiváló minőségű japán teákat, valamint a matcha, a kínai, a vietnami, a koreai és a tajvani teákat. A zöld tea a feldolgozás során csak rövid oxidáción megy keresztül, ami világosabb zöld-sárga színt, enyhébb ízt és aromát kölcsönöz neki. Antioxidáns hatása és az anyagcsere felgyorsításának képessége miatt nagyra értékelik.
A ma már világhírű Matcha egy Japánból származó őrölt zöld tea. A por színe élénk zöld, mivel a tárolás sötétben és oxigén nélkül történik. Tálalás előtt meleg vagy hideg vízzel keverjük össze. A hagyományos teával ellentétben, ahol csak a tealevél kivonatát issza meg, ez a koncentráció sűrűbb. A matcha tea növeli a koncentrációt és energiát ad. EGCG katechin tartalmának köszönhetően segít a rák megelőzésében, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint segít a fogyásban is.
Fehér teák
A fehér tea teljesen más kezelést igényel. Az igazi teát a kínai Fujian tartományban termesztik, és nagyon fiatal tealeveleket tartalmaz, amelyek nem mennek át oxidáción. A leveleket csak szárítják, így a főzet színe halványsárga, íze enyhén édes. A fehér elnevezést a rügyek felületén található finom ezüstös bolyhok miatt kapta. Kínán kívül ma már több régióban is termesztik, például Kelet-Nepálban, Tajvanon, Észak-Thaiföldön és Indiában (fehér Darjeeling).
Oolong teák
A Kínából és Tajvanról származó, aromásabb, kevésbé kesernyés ízű teák egy sajátos csoportja, amelyet sokféle néven ismerhetünk - oolong, félzöld, sárgászöld vagy kék tea. Az oolongokat különböző feldolgozási módszerekkel is ízesítik, ami füstös, gyümölcsös vagy virágos aromával lepheti meg. A leghíresebb oolongok közé tartozik a Tie Guan Yin (Vas Istennő) vagy az érdekes krémes ízű tej oolong.
Gyógyteák
A teák első csoportját, amelyek nem tealevelekből készülnek, mindenféle gyógytea alkotja. Ezek többnyire gyógynövények, amelyek pozitívan befolyásolják az emberi szervezet működését. A piacon megtalálhatóak mind az egyes gyógyteák, mind a keverékek. A gyógynövényeket vagy az íz fokozása, vagy bizonyos hatások elérése érdekében kombinálják. Az orbáncfű tea például nyugtató- és gyulladáscsökkentő hatású, illetve segít májbetegségek során is.
Gyümölcsteák
A tealevelek helyett a gyümölcsteák legalább 50%-ban gyümölcsöt tartalmaznak. A maradékot a növény egyéb részei - levelek, kéreg és virágok - alkotják. A leggyakoribb összetevő a hibiszkuszvirág, amely a vöröses színt okozza. A piacon találhatóak ízesített teák is, amelyek alapját valódi tealevelek alkotják, de természetes vagy mesterséges aromákkal egészítik ki. Ezeknek a teáknak a minősége jelentősen eltér. Vásárláskor olvassa el az összetevőket, és figyeljen az ízesítő összetevők arányára.
Rooibos teák
A híres rooibost, amely Dél-Afrikából származik, és a Cape teacserje leveleiből készül, szintén nem eredeti teaként emlegetik. Vöröses színe jellemző rá, ezért is találkozhatunk a vörös tea kifejezéssel. Az ital népszerűségre tett szert édes és diós íze, valamint a serkentő hatás hiánya miatt, ezért megfelelő alternatíva azoknak, akik nem szeretik a stimulánsokat, a gyermekeknek vagy az állapotos nőknek.
A rooiboshoz nagyon hasonló Honeybush tea szintén Dél-Afrikából származik, mégpedig a cyclopia bokorból, és vöröses színe könnyen összetéveszthető, a kóstolás után azonban azonnal tudni fogja a különbséget. Az édes mézes íz tökéletes a lefekvés előtti fogyasztáshoz. A Rooiboshoz hasonlóan a Honeybushnak sincs stimuláló hatása.
Ájurvédikus teák
Az indiai kultúra, a jóga és a keleti filozófiák kedvelői számára az ájurvédikus tea nagyszerű ital. Ezek a gyógynövény keverékek főként a Himalájából származnak. Minden kombinációnak más-más gyógyító tulajdonságai vannak, így mindenki számára létezik megoldás. Egyeseket az ájurvédikus orvoslás szerint a test harmonizálására használnak, másokat egy adott szerv működésének támogatására.
Dél-amerikai teák
A leghíresebb dél-amerikai ital a mate tea, amelyet a paraguayi magyal leveléből nyernek. Magas tein-, teobromin- és teofillin-tartalmának köszönhetően népszerű stimuláló és élénkítő hatása, valamint érdekes kesernyés-borsos-földes íze miatt. Az italt hagyományosan egy calabasa nevű kivájt tökben szolgálják fel, és egy fém szívószálon (bombilla) keresztül kortyolják, amelynek alján egy szűrő van. Kapható zöld, pörköletlen mate és pörkölt mate, amely még erősebb ízű.
Egy másik hasonlóan hatékony és nagyon régi ital a lapacho tea. Az azonos nevű fa belső kérgéből nyerik ki, és édes, erős földes illat jellemzi. A lapacho tea fogyasztásával hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és a betegségek megelőzéséhez.